veggdyr i seng

Dette er på sett og vis lus begge deler, og begge spiser kun blodet til mennesker, men der slutter også mye av likheten.

Navnet «vegglus» og «sengelus» kommer nok av smitte mellom norsk og svensk og norsk. På dansk heter veggedyret «sengelus», mens på svensk heter det «vägglöss» som vi oversetter til vegglus på norsk. Men korrekt navn på norsk er «veggedyr» (ikke «veggdyr»), og noen ganger kaller man det sengedyr og mer korrekt sengelus. Korrekt vitenskaplig navn er «Cimex lectularius)»

Både veggedyr og hodelus er to vanlige plager i husholdninger over hele verden, og de kan forveksles med hverandre i dagligtale. Men det er stor forskjell på dem, og de må behandles veldig ulikt.

Til tross for deres likheter i navn, er veggedyr og hodelus svært forskjellige skapninger, med forskjellige størrelser og miljøpreferanser. De gir også helt forskjellige plager, der hodelus gir kløe i hodebunnen, mens veggedyr gir vonde veggedyrbitt som klær rundt på kroppen. Oftest armer, bein og rygg/ mage.

hårlus bilde
Dette er en hodelus

veggedyr-vegglus-sengelus

Ordene «vegglus» og «sengelus» brukes av og til om veggedyr, men har ingenting med hodelus å gjøre

Veggedyr er parasittiske insekter som lever av menneskeblod og finnes vanligvis i senger og andre møbler. I de aller fleste tilfellene bor de i sengen, mens de befruktede hunnene kan vandre lenger av gårde mens de venter på å bli klare til å legge eggene.

Her ser du en gjeng med veggedyr som skjuler seg i en «sprekk» i madrassen. For å ta bildet er «bretten» brettet ut. De svarte prikkene er avføring fra veggedyret. Som du ser likner de ikke på hodelus i det hele tatt.

veggdyr i seng

Veggedyr er små, vingeløse insekter som lever av blodet til mennesker. Arten som hovedsaklig er i Norge, Cimex lectularius, lever kun av å suge menneskeblod. De er late insekter som holder seg nær «matfatet», og dermed har de en tendens til å samles under sengen. Derav «kallenavnet» sengedyr og sengelus.

Grunnen til at de kalles veggedyr er trolig at de også gjemmer seg i sprekker i vegger når de er befruktede, og når de er blitt veldig mange i en og samme infestasjon.

På den annen side er hodelus bittesmå insekter som lever i hodebunnen og i håret.

Mens både veggedyr og hodelus kan være ubehagelige og ubehagelige, er de ikke relatert og bør ikke forveksles.

Hodelus lever kun i hodebunnen vår

lus i hodet barn

De bor, spiser, formerer seg nær hodebunnen. Eggene henges fast på hårstrå. De lever ikke noe annet sted enn i hår på hodet. De finnes ikke i senger eller sengetøy frivillig, og kan bare finnes på hodet eller i håret. Så hvis du finner noe som ser ut som et veggedyr, er det sannsynligvis ikke hodelus.

Hodelus er små, gråhvite insekter som lever i håret på mennesker og kan spre seg fra person til person. Det som kan forvirre litt er at veggedyr, som normalt ser ganske brune, er også små og gråhvite insekter når de er i lymfestadiet. Men finner du altså noe som likner på hodelus, men som er litt større og som kryper på sengen, så er det stor sannsynlighet for at det er veggedyr.

Hodelus kan fjernes mekanisk eller behandles med lusemiddel

Behandlingsmetodene for veggedyr og hodelus er selvfølgelig svært forskjellige. Hodelus kan fjernes mekanisk ved å gre håret med en spesiell lusekam, samt at man gjerne bruker en lusekur. Før i tiden hadde man gjerne Permetrin i lusemiddelet, men det anbefales ikke nå lenger fordi lusene er blitt motstandsdyktige mot den giften.

Permetrin kan derimot brukes mot veggedyr, selv om man ikke anbefaler det der heller.

En lusekur anbefales å bli gjentatt minimum 2 ganger, for de fungerer best mot voksne lus – og eggene klekkes etter va 2 uker. Dermed bør man behandle et par ganger for å treffe alle lusene.

Veggedyr fjernes med støvsuger, varme eller kulde, og behandles kjemisk

En god behandling mot veggedyr inneholder bruk av god støvsuger, en dampmaskin (steamer), vaske alle plagg på 60C i vaskemaskin, tørketrommel på det som ikke kan vaskes, evt kuldebehandling, og bruk av tørkepulver. Les mer om behandling av veggedyr her.

Før brukte man mye insektsgift mot veggedyr, men det anbefales ikke i dag. Bruk av gift kan føre til at insektene blir motstandsdyktige. Det er det som har skjedd med hodelus. Derfor anbefales det å bruke tørkepulver mot veggedyr. Dette kan du få kjøpt noen steder, for eksempel hos Skadedyrproffen.no