hodelus hvordan fjerne

Hvis du har et barn på skolen eller i barnehagen, vil hodelus være en bekymring for alle foreldre. Hodelus er ofte funnet hos jenter oftere enn gutter fordi jenter har lengre hår. Det er en myte at et barn vil få lus hvis håret er skittent. Lus har større sjanse til å trives på rent hår.

Identifiser hodelus

Hodelus er en plage fordi de forårsaker en kløende hodebunn på verten. Å ha en kløende hodebunn betyr ikke at barnet ditt har lus, men hvis du ser at barnet klør seg i nakken og det er rødt utslett, kan det være lus.

Andre tegn på at de kan ha lus er de hvitaktige nitene (luseegg) festet til hårstrået og funnet nær hodebunnen. Hvis det hvitaktige fargeobjektet kan flasses av, så er de ikke nit. Nitter må plukkes av. Hvis du ser nøye på hodebunnen deres, vil du finne små brunaktige lus som suser rundt.

Slik sitter et luseegg festet til hårstrået

luseegg

I motsetning til lopper kan ikke lus hoppe eller hoppe, men de beveger seg raskt.

Hodelus behandling

Når du er sikker på at barnet ditt har lus, er det viktig å behandle det med en gang fordi lusene modnes raskt. En voksen kan legge opptil 10 egg om dagen. Når de er lagt, klekkes nitene i løpet av 7 til 12 dager. Babylus modnes på mindre enn to uker!

Man kan fjerne lus uten kjemikalier: Det er da viktig å bruke en god lusekam og gre håret ned til hodebunnen, og systematisk. Det anbefales å ikke ha helt tørt hår, men fukte håret og deretter tilsette litt hårbalsam. Da klarer ikke lusene å bevege seg så fort, og samtidig er det lettere å gre dem ut av håret.

Kjemikalier og luseprodukter: Det er uenighet når det gjelder de forskjellige behandlingene for hodelus. Noen sier at reseptfrie produkter er skadelige for barn på grunn av kjemikaliene, eller at lusene kan bli resistente. Det selges mange ulike produkter som inneholder ulike virkestoffer. Produkter som inneholder Permetrin anbefales ikke da de kan gjøre lusene motstandsdyktige.

FHI anbefaler bruk av  produkter som inneholder virkestoffet Dimetikon. De skriver følgende:

Dimetikon er et silikonstoff som rent mekanisk tar livet av lusene. Det finnes dokumentasjon på at dimetikonprodukter har god effekt på hodelus, og disse anbefales derfor framfor midler med planteoljer der effekten er mindre godt dokumentert.

Lusebehandlinger har ofte begrenset effekt mot eggene, og derfor er det viktig å gjennomføre behandlingen to ganger med cirka 8 til 10 dagers mellomrom.

Kjerringråd og naturlige behandlinger tar lengre tid å virke, men det er opp til deg som forelder å ta en informert beslutning om hvilken behandling du bør bruke.

Hvis du har bestemt deg for å bruke en kjemisk behandling, les instruksjonene nøye. Uavhengig av hvilken behandling du bruker, er det viktig å finne og fjerne de voksne hodelusene først og deretter bruke kammen for å fjerne så mye av nitene og lusene som mulig. Selv om det å gre håret ikke vil fjerne alle levende lus og nit, anbefales det sterkt å fjerne dem manuelt.

Fullfør behandlingen: Det er viktig at du fullfører behandlingen og ikke stopper når det ser ut som at lusene er fjernet. For hvis det bare gjemmer seg ett eller to egg, og de klekkes ut noen dager senere, så har du det gående på nytt. Fullfør derfor prosessen med monimum to behandlinger.

Se ofte stilte spørsmål om lus

Alternative behandlinger mot lus

Hvis du har bestemt deg for naturlige behandlinger, er tea tree-olje mange ganger nevnt å være effektivt. Ikke bruk dette direkte i hodebunnen. Ha et par dråper tea tree olje på en fin kam og gre gjennom tørt hår. Vanlige kremskyllinger eller hårbalsam er også effektive og trygge.

Balsam immobiliserer lusene og gjør det lettere å fjerne fra håret. Påfør balsam i tørt hår og gre eller pakk inn i en dusjhette over natten og gre gjennom om morgenen.

Noen har også brukt olivenolje eller majones, men dette kan være vanskelig å vaske ut av barnets hår. Vi har ikke prøvd dette.

Det vil ta en stund før barnet ditt er helt kvitt lusene, men vær tålmodig og hold på med det daglig ved å sjekke og manuelt fjerne tomme nøtter, nit og lus.

Vask sengetøy, klær, bamser og dukker

Vask alt sengetøy, håndklær, klær og alt som har kommet i kontakt med hodet. Fortsett å skifte sengetøy daglig under behandlingen til det er borte. Du kan tilsette 8-10 dråper tea tree olje i vaskemiddelet ditt i vaskemaskinen. Støvsug stoler, sofaer og legg ikke-vaskbare tingdyr i en varm tørketrommel i 30 minutter eller en lufttett pose i en uke.

Forebygging av hodelus

Alle familiemedlemmer bør sjekkes for lus når ett barn kommer hjem smittet. Dersom barnet ditt ikke har fått lus fra skolen, bør skolen likevel varsles. Hvis barnet ditt fikk lus fra skolen, kan det være ideelt å snakke med læreren og diskutere hvordan man kan forhindre gjenangrep.

Barn på skolen jobber ofte i grupper med hodet i nærkontakt med andre. Jenter liker å dele hårtilbehør som hårspenner, hårbånd, hårbånd, kammer/børster og hatter. De liker også å leke med hverandres hår. Frakkrom er vanligvis små og hengende jakker berører ofte hverandre. Dette er sikre måter å overføre hodelus på.

Lær barnet ditt at det ikke er bra å dele visse personlige ting som hårbørster, akkurat som å dele en leppepomade ikke er hygienisk. Å sette barnets hår i en hestehale, fletter eller en bolle vil forhindre at det faller fremover under gruppeaktiviteter.